תסמונת מעבר דם בין עוברים (TTTS)
- עורכת דין גלית קרנר
- 26 במרץ
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 31 במרץ
תסמונת מעבר דם בין עוברים (TTTS - Twin-to-Twin Transfusion Syndrome) היא סיבוך נדיר אך מסוכן מאוד בהריון תאומים זהים (מונוכוריון, כלומר, שני העוברים חולקים את אותה השליה). במצב זה, קיימת חלוקה לא מאוזנת של דם בין שני העוברים דרך חיבורי כלי דם בשליה. עובר אחד מקבל יותר מדי דם (עובר מקבל), והשני מקבל מעט מדי דם (עובר תורם). התסמונת יכולה לפגוע בעוברים באופן הבא: אי-שוויון משמעותי בגודל ובמשקל בין העוברים, הצטברות נוזלים מוגברת סביב העובר המקבל עלולה לגרום לקשיי נשימה, ללחץ על הריאות, ולסיבוכים נוספים או למחסור בנוזלי מי שפיר עלול לפגוע בהתפתחות הריאות של העובר התורם ולגרום לבעיות נשימה לאחר הלידה, עומס הדם עלול להוביל לאי ספיקת לב, מצב מסכן חיים.מחסור בדם מוביל לעיכוב בגדילה, מה שעלול להשפיע על התפתחותו לאחר הלידה ובמקרים קשים, TTTS עלול לגרום למוות עוברי של אחד או שני העוברים. בהקשר זה, רשלנות רפואית יכולה להתרחש במספר מצבים:
· אבחון מאוחר או היעדר אבחון:אם הרופא לא מבצע את הבדיקות הנדרשות במעקב ההריון (כמו אולטרסאונד, מדידות זרימה דמית, או בדיקות נוספות לעוברים תאומים) ולא מזהה את תסמונת מעבר הדם בזמן, מדובר ברשלנות רפואית. אולטרסאונד רגיל או דופלר אולטרסאונד עשויים להראות את הסימנים לתסמונת, ולכן אם הרופא לא השתמש בכלים אלו בצורה נכונה, הדבר עשוי להיחשב ככשל.
· חוסר במעקב רפואי צמוד: במקרים של הריון עם תאומים, יש צורך במעקב צמוד יותר, כולל בדיקות יומיות או שבועיות במקרים מסוימים כדי לבדוק את מצב העוברים, פערי הגדילה ביניהם ועוד.
· חוסר טיפול בזמן במצב הקיים:אם האבחון אכן נעשה בזמן, אך הצוות הרפואי לא נקט בפעולה נכונה או לא יידע את המטופלת על הצורך בטיפול, ייתכן שמדובר ברשלנות רפואית. במקרים של תסמונת מעבר דם בין עוברים, הטיפול יכול לכלול ניתוחים כמו צריבת כלי הדם שבשליה.
· המלצה על לידה מוקדמת כאשר מדובר במצב חמור:במקרים בהם התסמונת מתפתחת באופן חמור, ייתכן ויהיה צורך בלידה מוקדמת כדי למנוע נזקים חמורים או מוות של אחד העוברים.
· הסברים חסרים למטופלת: הרופא חייב להסביר למטופלת את הסיכונים הקשורים לתסמונת מעבר דם בין עוברים, וליידע על הסכנות האפשריות לה ו/או לעוברים לרבות האפשרות להתפתחות מומים קשים לעובר, עם תחלואה קשה.
משרדנו הגיש תביעה כנגד קופ"ח כללית ובית חולים הלל יפה במסגרת ת.א 27956-12-22 בשל רשלנות רפואית במעקב הריון תאומים זהים. במהלך ההריון לא אובחן פערי הגדילה של העוברים, מיעוט מי שפיר קיצוני, לא בוצע מעקב צמוד וקפדני, ניטור תכוף, איתור והתפתחות תסמונת ומתן טיפול מתאים בהזדמנות הראשונה. בנוסף, לא יידעו את האישה על הסיכונים והסיבוכים האפשריים של התסמונת ועל הסיכון הכללי בהריון תאומים זהים. בעקבות רשלנות זו, התפתחה תסמונת TTTS, האישה נאלצה לעבור לידה מוקדמת בשבוע 28, כאשר 2 הבנות נולדו עם פגיעות משמעותיות וסובלות בין היתר מחירשות, עיוורון, פיגור שכלי, שיתוק מוחין, בעיות נשימה קשות.

Comments