top of page

צ'יפ גנטי

  • תמונת הסופר/ת: עורכת דין גלית קרנר
    עורכת דין גלית קרנר
  • 30 במרץ
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 31 במרץ



יעוץ גנטי

בדיקת צ'יפ גנטי (או CGH array) היא אחת הבדיקות הגנטיות המתקדמות כיום, והיא מאפשרת לזהות בעיות גנטיות וכרומוזומליות בעובר בצורה מדויקת יותר מבדיקות גנטיות אחרות. בדיקה זו סורקת את הגנום של העובר ומאפשרת לזהות חומציות או פגמים גנטיים שמקורם בשינויים בכרומוזומים, כולל מיקרו-דליטות, תסמונות כרומוזומליות ותסמונות גנטיות נדירות אחרות. הבדיקה מבוצעת באמצעות דגימה של תאי עובר, בדרך כלל באמצעות דיקור מי שפיר או סיסי שליה. היתרון של צ'יפ גנטי הוא היכולת לאבחן מגוון רחב של בעיות גנטיות שלא ניתן לזהות בבדיקות גנטיות מסורתיות אחרות. בהקשר זה, רשלנות רפואית יכולה להתרחש במספר מצבים:

·      סיכון גבוה לבעיות גנטיות או בעיות כרומוזומליות בעובר:במקרים שבהם יש חשש למום גנטי או כרומוזומלי בעובר (למשל, אם יש היסטוריה משפחתית של בעיות גנטיות או אם הבדיקות בהריון מצביעות על סיכון גבוה), על הצוות הרפואי ליידע ולהמליץ על בדיקת צ'יפ גנטי לאבחון בעיות גנטיות שלא ניתן לזהות בבדיקות סקר רגילות. אם לא בוצעה הבדיקה כאשר היה ברור שזו האפשרות המתאימה, זה עשוי להוות רשלנות.

·      תוצאות חשודות בבדיקות סקר גנטיות אחרות:אם בבדיקות סקר גנטיות כמו דיקור מי שפיר או סיסי שליה התקבלו תוצאות המעידות על סיכון גבוה למומים גנטיים, הצוות הרפואי היה צריך להמליץ על ביצוע בדיקת צ'יפ גנטי כדי לאבחן בעיות גנטיות בצורה יותר מדויקת. אם הבדיקה לא בוצעה, יכול להיות שזה ייחשב להתרשלות.

·      אי יידוע אודות הבדיקה , משמעותה ויתרונותיה :אם הצוות הרפואי לא יידע את האישה על האפשרות לבצע את הבדיקה, בין באופן פרטי ובין ע"ח משרד הבריאות, או לא נתן לאישה את כל המידע לגבי משמעות הבדיקה והיתרונות שלה, הדבר עשוי להיחשב לרשלנות. חובת הצוות הרפואי היא לספק לאם את המידע המלא וההסבר הנדרש כדי שתוכל לקבל החלטה מודעת לגבי הבדיקות הגנטיות.

·      ביצוע לא מקצועי של הבדיקה: אם בדיקת צ'יפ גנטי בוצעה בצורה רשלנית או לא מקצועית, דבר שגרם לתוצאה לא נכונה או לא מדויקת, יכול להיות שמדובר במקרה של רשלנות רפואית. כמו כן, אם לא בוצע תהליך של יידוע או הסבר מתאים לאחר קבלת התוצאה, זה עשוי להוות התרשלות.

כדי להוכיח רשלנות רפואית במעקב הריון במקרה זה, יש להראות:

·      שהרופא המטפל חרג מסטנדרט הטיפול הרפואי המקובל במקרה של אי ביצוע בדיקת ג'יפ גנטי  או ביצוע לא נכון של הבדיקה.

·      שהרשלנות הרפואית גרמה נזק ישיר לאם או לעובר, למשל אם עובר סבל מבעיה גנטית שלא אובחנה במהלך ההריון.

Comments


bottom of page