פרופיל הורמונלי
- עורכת דין גלית קרנר
- 30 במרץ
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 31 במרץ

בדיקת פרופיל הורמונלי היא סדרת בדיקות דם שמטרתן לבדוק את רמות ההורמונים בגוף. הבדיקה נעשית במקרים של בעיות פוריות, מחזור לא סדיר, תסמינים של גיל המעבר, בעיות בתפקוד בלוטת התריס, או בעיות בריאות אחרות שיכולות להיות קשורות להורמונים. הבדיקה כוללת מדידה של רמות הורמונים חשובים כמו אסטרוגן, פרוגסטרון, טסטוסטרון, פרולקטין, TSH (הורמון מגרה בלוטת התריס), FSH ועוד. תוצאות הבדיקה מספקות מידע קריטי על תפקוד המערכת ההורמונלית והן מאפשרות לרופא להמליץ על טיפול מתאים או המשך בירור רפואי במידת הצורך.
את בדיקת הדם לבירור הפרופיל ההורמונלי יש לעשות בימים 2 עד 4 למחזור. התזמון חשוב לבירור רמות הגונדוטרופינים והאסטרוגן.
משמעות תוצאות של פרופיל הורמונלי:
תוצאות הבדיקות מעניקות תמונה רחבה על מצב הבריאות הכללי, ובמיוחד על תפקוד מערכת הרבייה. תוצאות לא תקינות יכולות להעיד על בעיות כמו חוסר איזון הורמונלי או תפקוד לקוי של השחלות.
בהקשר זה, רשלנות רפואית יכולה להתרחש במספר מצבים:
· אי הפניה לבדיקת פרופיל הורמונלי במצבים שבהם יש צורך בה – כאשר יש חשש לבעיות כמו חוסר איזון הורמונלי כגון הפרעות במחזור החודשי, תסמינים של גיל המעבר, בעיות פוריות, בעיות בתפקוד בלוטת התריס ועוד, על הרופא לבצע בדיקות פרופיל הורמונלי כשלב ראשון בבירור. אם הרופא לא הפנה את המטופלת לבדיקות אלו במקרה של תסמינים, מדובר בהפרת חובת הזהירות ועלול להיחשב לרשלנות רפואית.
· אי קביעת תכנית טיפול לאחר קבלת תוצאות לא תקינות – אם בדיקת הפרופיל ההורמונלי מצביעה על בעיה רפואית, לדוגמה רזרבה שחלתית נמוכה, על הרופא להמליץ על טיפול או תוכנית טיפולית לשיפור המצב, לדוגמא שימור והקפאת ביציות. אם הרופא לא המליץ על טיפול מתאים או לא נקט בצעדים הנדרשים, יתכן שמדובר ברשלנות רפואית.
· חוסר בהסבר למטופלת על תוצאות הבדיקה – הרופא חייב להסביר למטופלת את תוצאות בדיקת הפרופיל ההורמונלי ולתאר את המשמעות שלהן. אם הרופא לא עשה זאת, ולא הציע את האפשרויות הטיפוליות הקיימות או לא הסביר את הסיכון האפשרי למטופלת במקרה של תוצאות לא תקינות, זה יכול להיחשב כרשלנות רפואית.
· הפניית המטופלת לבדיקה רק לאחר זמן רב מדי – אם יש חשד לבעיה הורמונלית או סימפטומים המצביעים על בעיה, הרופא חייב להפעיל סריקות ופעולות מיידיות ולא להמתין זמן רב מדי. אם הרופא לא ביצע את הבדיקה בזמן המתאים, הדבר עלול להוביל להתפתחות של בעיות חמורות שיכלו להימנע.
· אי זיהוי תוצאות לא תקינות – לעיתים, תוצאות בדיקת פרופיל הורמונלי עשויות להצביע על בעיות רפואיות חמורות, כגון בעיות בתפקוד בלוטת התריס, בעיות פוריות, או הפרעות הורמונליות שעלולות להוביל למחלות אחרות. אם הרופא לא זיהה את הבעיה או לא התייחס אליה כראוי, מדובר בהפרת החובה הרפואית.
משרדנו טיפל במקרים רבים בהם נשים לא הופנו לבדיקת פרופיל הורמונלי למרות תלונות מחשידות להפרעה הורמונלית ובעיות פוריות ובמקרים בהם רופאי נשים בקופ"ח התעלמו מתוצאות לא תקינות של פרופיל הורמונלי.
לדוגמא, משרדנו הגיש תביעה כנגד קופ"ח כללית במסגרת ת.א 35126-02-25 בשל רשלנות בפענוח בדיקת פרופיל הורמונלי. במקרה זה, האישה התלוננה על דימום לא סדיר והרופא הפנה אותה לבדיקת פרופיל הורמונלי שממצאיה העידו על ירידה משמעותית ברזרבה השחלתית (FSH מעל 10). למרות זאת, האישה לא הופנתה להמשך בירור וטיפול, לא הופנתה לשימור פריון ומצבה התדרדר עד שהגיעה למצב של אי ספיקה שחלתית ונאלצה לפנות להליך של תרומת ביצית.
משרדנו הגיש תביעה כנגד קופ"ח מאוחדת במסגרת ת.א 34492-12-24 בשל רשלנות של רופאי נשים בקופ"ח. במקרה זה, האישה התלוננה על סימפטומים שמחשידים לירידה ברזרבה השחלתית: קיצור וסתות, דימום לא סדיר וכו' וכן בדיקת US החשידה על ירידה בפעילות השחלתית. למרות זאת, האישה לא הופנתה להמשך בירור, לא הופנתה לשימור פריון ומצבה התדרדר עד למצב של כשלון שחלתי מלא וכתוצאה מכך, נמנע ממנה להרות מביציותיה והיא נאלצה לפנות להליך של תרומת ביצית.
Comments