הריון בסיכון: מה חשוב לדעת?
- עורכת דין גלית קרנר
- 30 במרץ
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 31 במרץ

הריון הוא מסע מיוחד, אך עבור חלק מהנשים הוא מלווה בסיכונים בריאותיים נוספים עבורן ועבור עובריהן. "הריון בסיכון" מתייחס למצב בו קיימים גורמים העלולים להשפיע לרעה על בריאות האם או העובר במהלך ההריון, הלידה או לאחר הלידה. זיהוי מוקדם של גורמי סיכון אלה, טיפול נכון ומעקב צמוד הם קריטיים להפחתת הסיכון לסיבוכים חמורים.
מהו הריון בסיכון?
הריון בסיכון אינו מצב רפואי ספציפי, אלא תיאור של הריון בו קיימים גורמי סיכון הגורמים להסתברות גבוהה יותר לסיבוכים. גורמים אלה יכולים להיות קשורים לאם, לעובר או לשניהם יחד. הסיכונים יכולים לנוע בין קלים יחסית, הדורשים מעקב נוסף, ועד חמורים הדורשים התערבות רפואית מיידית.
מתי יש להפנות להריון בסיכון?
קיימים קריטריונים רבים להפניה להריון בסיכון, חלקם תלויים בשיקול דעת של הרופא המטפל וחלקם מעוגנים בחוזרי משרד הבריאות. קיימים מצבים בהם קיימת חובה להפנות את היולדת למרפאת הריון בסיכון, כגון:
היסטוריה רפואית: היסטוריה של סיבוכים בהריונות קודמים (למשל, רעלת הריון, לידה מוקדמת, מומים מולדים), מחלות כרוניות (סוכרת, לחץ דם גבוה, מחלות לב, מחלות כליה, אפילפסיה), או הפרעות קרישה.
מצב רפואי קיים: זיהומים כגון טוקסופלזמוזיס, CMV, הפרעות אוטואימוניות, או מחלות גנטיות.
סיבוכים בהריון: דימום נרתיקי, צירים מוקדמים, היפרדות שליה, רעלת הריון (פרה-אקלמפסיה או אקלמפסיה), מיעוט מי שפיר, גודל עובר קטן או גדול מהרגיל.
בדיקות סקר: תוצאות חריגות בבדיקות סקר, כגון בדיקת שקיפות עורפית או בדיקות דם סקר.
הריון מרובה עוברים: הריון תאומים, שלישיות וכו'.
גורמים סביבתיים: חשיפה לחומרים מסוכנים (עישון, אלכוהול, סמים).
רשלנות רפואית בהריון בסיכון:
אי-מתן טיפול רפואי ראוי בהריון בסיכון עלול להוות רשלנות רפואית. זאת יכולה להתבטא במספר דרכים, בהן:
אי-הפניה למרפאת הריון בסיכון: אם קיימים גורמי סיכון המצדיקים הפניה למרפאה, אי-הפניה עלולה להוביל להחמרת מצב האם או העובר, העדר אבחון של מומים ועוד.
אי-זיהוי גורמי סיכון: הרופא לא זיהה גורמי סיכון משמעותיים, מה שהוביל לאבחון מאוחר של סיבוכים.
מעקב לא מספק: מעקב רפואי לא מספיק תכוף או איכותי, מה שהוביל להחמצת סימנים של סיבוכים.
טיפול לא הולם: מתן טיפול רפואי לא מתאים או לא יעיל, מה שהוביל להחמרת מצב האם או העובר.
אי-מתן מידע: אי-מתן מידע מלא ומדויק לאם.
משרדנו ייצג מקרים רבים של נפגעי רשלנות רפואית בהם לא הפנו את האישה ההרה להריון בסיכון חרף מצב בו הייתה קיימת חובה להפנות. כתוצאה מרשלנות הצוות הרפואי והעדר הפניה וכתוצאה מכך, טיפול שגוי והחמצת מצבים הדרושים התערבות רפואית דחופה או החמצה של מומים לעובר שהובילו לנזק משמעותי.
במסגרת תביעה שהגיש משרדנו כנגד רופא פרטי, קופ"ח מאוחדת ובית חולים איכילוב ת.א. 50793-10-22 האישה הרתה בגיל 39 בהליכי IVF בהריון תאומים. חרף העובדה כי הריון תאומים מחייב הפניה להריון בסיכון האישה לא הופנתה למרפאת הריון בסיכון וכפועל יוצא מכך, לא בוצע מעקב קפדני לעוברים. במהלך ההריון התפתח מצב רפואי חמור של הבדלי משקל בין העוברים (תאומים דיסקורדנטיים) אולם לא ניתנה לכך כל התייחסות ולא בוצע מעקב קפדני וניטור תכוף. בשבוע 35 התלוננה האישה על הפחתה בתנועות עובר אולם גם אז שיהוי משמעותי בחילוץ העובר בניתוח קיסרי הוביל לכך שאחד מהיילודים נולד עם נכות קשה וצמיתה והוא מצוי במצב סיעודי לחלוטין.
במסגרת תביעה שהגיש משרדנו כנגד קופ"ח מכבי ת.א. 36256-02-24 בעברה של האישה לידה מוקדמת בשבוע 28, עקב קיצור צוואר הרחם, שהובילה להולדת יילוד שסובל מנכויות קשות ביותר. חרף עברה המיילדותי של האישה (לידה מוקדמת וצוואר רחם מקוצר), האישה הרתה לאחר מכן ולא הופנתה למרפאת הריון בסיכון. בשבוע 25 פנתה האישה לבית החולים לבדיקה שגרתית ובמהלכה אובחן כי היא בפתיחה מלאה והיא נאלצה לעבור לידה שקטה כתוצאה מרשלנות רופאי קופ"ח.
Comments