top of page

בדיקת PAP

  • תמונת הסופר/ת: עורכת דין גלית קרנר
    עורכת דין גלית קרנר
  • 30 במרץ
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 31 במרץ



בדיקת PAP

בדיקת PAP היא בדיקת סקר  לסרטן צוואר הרחם, בה מגורדים תאים מפתחו של צוואר הרחם (האזור הצר הנמצא בתחתיתו) ונבחנים תחת עדשת המיקרוסקופ על מנת לזהות שינויים במאפיינים התאיים (לדוגמא – דלקת, שינוי מבנה התא וקצב חלוקתו, וכיו"ב).

הבדיקה מבוצעת בנשים בין הגילאים 21-65, ומומלץ לבצעה אחת לשלוש שנים בנשים שאינן בסיכון. 

מדובר בבדיקה חשובה מאוד שיכולה להציל חיים, שכן גילוי מוקדם של שינויים תאי יכול להוביל לטיפול מהיר ומניעת התפתחות סרטן צוואר הרחם. הבדיקה נעשית על ידי רופא נשים, בדרך כלל כחלק ממעקב רפואי שגרתי. מדובר בהליך פשוט יחסית, ובדרך כלל לא דורש הכנה מיוחדת מצד המטופלת. בהקשר זה, רשלנות רפואית יכולה להתרחש במספר מצבים נוספים:

רשלנות רפואית בהקשר זה עלולה להיות בשלבים שונים של האבחון והטיפול הרפואי:

  • רשלנות באבחון והעדר הפנייה לבדיקת פאפ – העדר הפנייה לבדיקת פאפ אחת ל-3 שנים נשים ללא גורמים סיכון, פענוח שגוי של בדיקת הפאפ ואי איתור תאים סרטניים שנלקחו. בשלבים ראשוניים של מחלת סרטן צוואר הרחם התאים הם ‘קדם סרטניים’ והסיכוי להחלמה הוא גבוה מאוד. כל המתנה עד לתחילת הטיפול היא קריטית וחשובה לחיי האישה.

  • העדר הפנייה לבדיקת פאפ בתדירות תכופה יותר לנשים עם גורמי סיכון או עם תסמינים מחשידים – נשים עם גורמי סיכון כמו היסטוריה משפחתית, בדיקת פאפ לא תקינה בעברם נשים עם HPV או סימפטומים מחשידים דוגמת דימום, כאבים ביחסי מין ועוד במרבית המקרים,  צריכות לבצע בדיקת פאפ בתדירות גבוהה יותר מ-3 שנים ועליהן להיות במעקב תכוף לצורך איתור מוקדם של שינויים בצוואר הרחם ומניעת מחלת סרטן צוואר הרחם.

  • הכנה לא נכונה או ביצוע לא תקני של הבדיקה – אם הבדיקה לא בוצעה בצורה מקצועית או אם לא נעשה שימוש בציוד מתאים, יתכן שהבדיקה לא תספק את התוצאות הנכונות. במקרה כזה, הבדיקה לא תוכל לזהות שינויים בתאים או זיהום בצורה נכונה, דבר שעלול להוביל להחמצת גילוי מוקדם של מחלה.

  • אי דיווח או אי התייחסות לתוצאות הבדיקה – אם תוצאות הבדיקה לא נבדקו כראוי, לא נרשמו או לא הוסברו למטופלת בצורה ברורה, יתכן שמדובר ברשלנות רפואית. לדוגמה, אם תוצאות הבדיקה מצביעות על שינויים חשודים בתאים, אך הרופא לא יידע את המטופלת או לא המליץ על המשך בדיקות או טיפול, מדובר בהפרת החובה הרפואית.

  • פרשנות לא נכונה של תוצאות הבדיקה – במקרים בהם תוצאות הבדיקה מצביעות על שינויים בתאים, על הרופא לפרש את התוצאות בצורה מקצועית ולנקוט בצעדים הנדרשים, כמו הפניית המטופלת להמשך בירור או טיפול. אם הרופא לא התייחס לתוצאות בצורה נכונה, למשל לא הפנה את המטופלת לבדיקות נוספות במקרה של תוצאה חיובית, זה עשוי להוות רשלנות.

Comments


bottom of page