אקו לב עובר
- עורכת דין גלית קרנר
- 26 במרץ
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 31 במרץ

בדיקת אקו לב עובר (Fetal Echocardiography) היא בדיקה מתקדמת שמטרתה לבדוק את הלב של העובר ולהעריך את התפקוד הלבבי והמבנה שלו. מדובר בבדיקה ייחודית שמתבצעת כאשר יש חשש למום לבבי או כשיש סיכון למומים מבניים בלב. הבדיקה מאפשרת לרופאים לזהות מומים לבביים לפני הלידה, ובכך להכין את ההורים והצוות הרפואי להתמודדות עם הממצאים לאחר הלידה, אם יש צורך או לפנות לוועדה להפסקת הריון. בהקשר זה, רשלנות רפואית יכולה להתרחש במספר מצבים:
· העדר הפנייה לבדיקת אקו לב עובר במקרים שבהם יש סיכון למום לבבי :כאשר במהלך ההריון יש סיכון מוגבר למומים לבביים, כמו למשל אם יש היסטוריה משפחתית של מומים לבביים, אם יש ממצאים חשודים בבדיקות סקירות המערכות, או אם לאישה יש מחלות רקע שיכולות לגרום למומים לבביים (כמו סוכרת), על הרופא המטפל להמליץ על בדיקת אקו לב עובר.
· חוסר זיהוי של מום לבבי באמצעות אקו לב עובר:אם הייתה הפנייה לבדיקת אקו לב עובר, אך לא התבצע תהליך מקצועי ומעמיק מספיק בבדיקה, וכך לא זוהו מומים לבביים שיכולים להיות ניתנים לזיהוי. רופאים שמתמחים באקו לב עובר צריכים לבצע את הבדיקה בצורה מעמיקה ומדויקת, וזיהוי מום לבבי הוא חלק קריטי בטיפול.
· החמצה של מום לבבי בסקירות מערכות: מרבית המומים הלבבים ניתנים לאבחון במהלך ביצוע סקירות מערכות. החמצה של מום לבבי עלול להיחשב לרשלנות.
· חוסר במעקב ובמהלך טיפול לאחר זיהוי המום:אם מום לבבי זוהה במהלך בדיקת אקו לב עובר, על הרופא היה להמליץ על טיפול מתאים או על מעקב רפואי צמוד במהלך ההריון לרבות ביצוע בדיקות נוספות לשלילת מצבים אחרים ונוספים דוגמת תסמונות גנטיות.
· אי הפניה לבדיקה לאחר ממצאים חריגים בבדיקות שגרתיות:אם בבדיקות שגרתיות (כמו סקירת מערכות) זוהו ממצאים חשודים בלב העובר (כגון מומים במבנה הלב או בעיות בזרימת הדם), אך לא הומלץ על אקו לב עובר,ייתכן ומדובר ברשלנות.
כדי להוכיח רשלנות רפואית במעקב הריון במקרה זה, יש להראות:
· שהרופא המטפל חרג מסטנדרט הטיפול הרפואי המקובל לגבי המלצה על בדיקת אקו לב עובר במקרים מסוימים על אף היותה קריטית ללב העובר ושהייתה אפשרות לזהות את המום הלבבי אלמלא רשלנות הרופא המטפל.
· שהרשלנות הרפואית גרמה לנזק ישיר בעובר, נזקים אלו יכולים לכלול תחלואה חמורה לעובר לאחר הלידה (כגון בעיות לבביות שלא טופלו בצורה מיידית), פגיעות בתפקוד הלב של הילד, או צורך בניתוחים כירורגיים מיידיים שהיו יכולים להימנע אם המום היה מזוהה בזמן.
Comments