סקירה שלישית
- עורכת דין גלית קרנר
- 30 במרץ
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 31 במרץ

סקירה שלישית היא בדיקת אולטרסאונד המתבצעת בשלב מתקדם של ההיריון בדר"כ בין שבוע 30 לשבוע 32. גם בסקירה שלישית כמו בסקירה ראשונה ושניה מתבצעת סריקה של כל איברי העובר ומערכות העובר, כאשר בדרך כלל הדגש הוא על חדרי המוח, השלד ומבנה הכליות, מערכת השתן והמעיים של העובר.
בשלב מתקדם זה של ההיריון, לעתים יתכנו שינויים התפתחותיים בעובר הדורשים בירור נוסף, ישנם ממצאים שניתן לגלות רק בשלב זה כגון: גמדות, עצירה בגידול היקף הראש, הרחבה של חדרי המוח , הרחבת אגני הכליה, הרחבת לולאות המעי, ריבוי מי שפיר, בעיות שלייתיות ועוד ולכן החשיבות של סקירה שלישית.
חשוב לציין כי סקירה שלישית לא באה להחליף את הסקירה המוקדמת והמאוחרת וזאת כיוון שרוב המומים המולדים מאובחנים באמצעות סקירות אלו. כמו כן, חשוב מאוד להבין כי ישנו יתרון משמעותי באבחון כמה שיותר מוקדם של מומים במידה וישנם.
בשל השבוע המתקדם של ההיריון, קיים לעיתים קושי טכני בביצוע הבדיקה ולא ניתן תמיד לבדוק את כל האיברים.
סקירת טרימסטר שלישי אמנם אינה חובה, אך המידע שמגיע ממנה חשוב ויכול לשרת את בני הזוג לא רק בהחלטות אם להמשיך היריון, אלא איתור ממצאים שיעזרו להיערך לקראת הלידה: אם להקדימה או אם לידע את רופא הילדים על הממצא על מנת שנוכל לטפל בו לאחר הלידה.
בהקשר זה, רשלנות רפואית יכולה להתרחש במספר מצבים:
· אי יידוע אישה הרה על האפשרות לבצע סקירה שלישית: על רופא ליידע כל אישה הרה כי יש באפשרותה לבצע סקירה שלישית, גם אם באופן פרטי.
· אי אבחון של ממצאים בעובר בסקירה השלישית:סקירה שלישית נועדה לאתר בעיות בעובר בזמן, כולל בעיות במבנה גופו או בהערכה של הגדילה שלו. אם ממצאים, כמו עיכוב בגדילת העובר, בעיות במיקום השליה או סיבוכים אחרים, לא אותרו בזמן הסקירה השלישית וניתן היה לאבחנם, הדבר עשוי להוות רשלנות רפואית.
· העדר המשך בירור והפניה לבדיקות נוספות כאשר מתגלים ממצאים חריגים בסקירה:במידה והסקירה השלישית העלתה ממצאים חריגים, על הצוות הרפואי להמליץ על טיפול או מעקב נוסף, בין אם מדובר בבדיקות נוספות, או בהפניה להמשך טיפול במקרים בהם יש סיכון ללידה מוקדמת או בעיות אחרות. אי המלצה על טיפול או מעקב נוסף במקרה של ממצאים חריגים עשוי להיחשב כרשלנות רפואית.
· אי מתן הסבר לאישה על ממצאי הסקירה:הצוות הרפואי חייב להסביר לאישה את ממצאי הסקירה השלישית, כולל אם יש בעיות או סיבוכים, ולהבהיר את האפשרויות והסיכונים. אם לא ניתנה הסברה מספקת או אם לא ניתנה לאישה הזדמנות לקבל החלטות מודעות בנוגע למעקב או טיפול עתידי, הדבר עשוי להיחשב כרשלנות רפואית.
כדי להוכיח רשלנות רפואית במעקב הריון במקרה זה, יש להראות:
· שהרופא המטפל חרג מסטנדרט הטיפול הרפואי המקובל במקרה של הפניה לביצוע בדיקה שלישית או של ביצועה התקין.
· שהרשלנות הרפואית גרמה נזק ישיר לעובר.
Comments