היי חברים,
הפעם מדובר בנושא רגיש וכואב גם עבורי כמי שעברה בעצמה (כמו חלק גדול מאיתנו) טיפולי שיניים אינטנסיביים (ויקרים!) אצלי למרבה המזל זה הצליח….ויעיד החיוך.
אבל , יותר ויותר במסגרת העבודה במשרד אנו רואים טיפולים רשלניים שמותירים אנשים המומים, כואבים, סובלים גם מחסרון כיס וגם מנכות.
בשנים האחרונות השתלת שיניים הינה פרוצדורה רפואית שיש לה ביקוש הולך וגובר והפרסומים של רופאי השיניים מפתים….. מדובר בהליך יקר, ארוך וכואב המבוצע מטעמים אסתטיים או בריאותיים המאפשר להתמודד עם בעיות של שיניים חסרות או פגועות בדרך של השתלת שיניים כשבתום הפעולה המצב של הפה והשיניים כמעט זהה לשיניים אמיתיות, הן מבחינת המראה והן מבחינת תיפקודן. בתחום השתלות השיניים יש צורך בהתמחות מיוחדת של רופא השיניים, אך עם זאת, החוק בישראל מאפשר לכל רופא שיניים כללי לבצע מגוון השתלות.
טיפולי השתלת שיניים מתפרסים על פני מספר חודשים, כדי לאפשר למטופל התאוששות ראויה אחרי כל שלב בהליך. כמו כן על הרופא לבדוק מראש את מידת התאמתו של המטופל לביצוע ההליך מבחינת מצב בריאותו הכללי ומידת בריאות החניכיים שלו, בדיקות חיידקים וטיפול אנטיביוטי משלים נדרש פעמים רבות.
על-פי חוק זכויות החולה, על הרופא לקבל את ההסכמה המודעת של המטופל לפני תחילת הטיפול לסוג ואופי הטיפול המוצע, לאחר שסיפק לו הסברים אודות הסיכונים והסיכויים הכרוכים בביצוע השתלת שיניים והצגת חלופות אפשריות. האינפורמציה צריכה להימסר למטופל זמן מספיק מראש, כדי להותיר בידיו שהות להחליט אם הוא מעוניין בביצוע ההליך. במידה ומדובר על טיפול כירורגי מהסוג של השתלות, ההסכמה מדעת צריכה להופיע בכתב על גבי טופס ייעודי ולכלול פירוט יתר וכמובן לדאוג להסביר לפציינט את ההסבר בשפה שמובנת לו ולתעד את מתן ההסבר בכתב.
לביצוע השתלות שיניים נדרשת מומחיות מיוחדת בתחום חניכיים וכירורגיית פה ולסת, עילה לתביעת רשלנות יכולה להיות הוכחה שמידת הכשרתו וניסיונו של הרופא היו מועטים או לא היו קיימים בכלל.
ברבות מן התביעות שאותן מנהל משרדי, עילת תביעה בנושא רשלנות רפואית בתחום הפה ולסת ושיניים יכולה להופיע בשלוש נקודות מפגש של המטופל ורופא השיניים: בהכנה לטיפול לפני ההשתלה, במהלך הטיפול ואחרי הטיפול.
כהכנה לטיפול, על הרופא לוודא כי המטופל אינו סובל מבעיות בריאותיות, העשויות להשליך על מידת וקצב ההחלמה מהליך השתלת השיניים כמו למשל מחלות סיסטמיות, דלקות ומחלות חניכיים וכן חוסר בכמות מספקת של עצם כדי לתמוך בשתל. על הרופא לקחת בחשבון גם אם המטופל מעשן או סובל מסוכרת, או נוטל מדללי דם. על הרופא לדאוג לביצוע בדיקה קלינית וצילומי רנטגן או C.T וכן לבחון את סיבת הפנייה להשתלה. לעיתים ניתן להסתפק בהליך פחות דרסטי כדי לקבל את התוצאה המבוקשת.
במהלך הטיפול, כאשר נוצרת בעיה בקליטת השתלים, ברוב המקרים היא מעידה על הכנה לקויה לטיפול או חשיפת השתלים בטרם עת או הרכבה רשלנית של הכתרים. על הרופא חלה חובת הזהירות מכוח עיסוקו וסטייה מסטנדרט ההתנהגות המצופה ממנו במסגרת מבחן הרופא הסביר, שימוש בטכנולוגיה עדכנית, שמירה על סטריליות ומתן הוראות מדויקת או קבלת ייעוץ רפואי משלים על ידי רופאים נוספים (רופאי לב/ המטולוג וכיוצ"ב במקרים המתאימים).
לאחר הטיפול
מקרים בהם ניתקל משרדי במסגרת הטיפול בתביעת רשלנות שיניים נסבו סביב נזקים בגין חוסר מעקב והשגחה לאחר הטיפול שגרמו לנזקים וסיבוכים . הגיעה אישה יחסית צעירה עם זיהום באזור השתל, פציעה בחניכיים. הגיע מנהל בנק נחמד ביותר עם פגיעה עצבית מלווה בכאב ונזק נוירולוגי קבוע של אובדן תחושה בשפה. במשרדי הגיע אב לפני נישואי ביתו הבכורה דומע, בעקבות התנהלות רשלנית ופושעת של רופא השיניים נגרם לו זיהום בעצמות הלסת, פגיעה בפרקי הלסת ואף בעיות סינוסים אשר מאלצים אותו בטיפולים משקמים ומתקנים, לאורך זמן הכרוכים בסבל רב- וכמובן שמחתונת ביתו לה ייחל וציפה זמן כה רב לא נהנה, חש מבוייש כמעט ולא שוחח עם אף אחד בשל העובדה כי לא יכול היה גם להרכיב גשר עם שיניים זמניות בשל חומרת הדלקת… שלא לדבר על זה שהוא רזה כ 19 ק"ג בשל העדר יכולתו ללעוס אלא לאכול רק אוכל מרוסק.
מדובר ברשלנות עקב טעויות נוראיות ומזעזעות אשר גבו ממטופל את איכות חייו, יחסיו עם בני משפחתו ופרנסתו.
האיש כבן 60 אשר עבר דרך ייסורים ארוכה לאחר שנשמע להמלצות לעבור הליך רפואי במסגרתו הומלץ לו לעקור את שיניו בכל הלסתות ולהחדיר במקומם שתלים וכתרים.
יש לציין כי פעמים רבות אנשים סבורים, בשגגה, שהבטחות ניתנות בעלמה שמדובר בטיפול פשוט וקל. זוהי הטעיה שלא לומר שקר גס. במקרים רבים המטופלים אינם מקבלים הסבר נאות ומפורט על מהות הניתוחים, הסיבוכים והסיכונים, טרם הניתוח.
אותו לקוח איש תמים וישר דרך התרשם מהבטחות הרופא שבמידה ולא יהיה מרוצה כספו יוחזר לו.
בפועל, בטיפול אחד (!!!!) עקר הרופא את כל השיניים והחדיר ללסת 8 שתלים. כעבור 3 ימים חרף דלקת, כאבים, ונפיחות ניכרת, ביצע הרופא הרשלן ניתוח נוסף בלסת העליונה, במהלך הניתוח גם עקר שיניים וגם החדיר 6 שתלים נוספים. שבוע בלבד לאחר הניתוח בוצע ניתוח שלישי בו הוחדרו עוד 6 שתלים. הלקוח המסכן שלא הבין מה קורה לו הרגיש רע מיום ליום והתחיל לפקוד פעמיים בשבוע את מרפאת הרופא עם תלונות חמורות וקיצוניות על הפרשה מוגלתית ודלקות חוזרות.
ככל שעברו הימים המוגלה התפשטה לעפעפים ולאף, הרופא אמר שיבצע ניתוח לניקוז הדלקת, אך ההפרשה המוגלתית המשיכה, הנפיחות בפנים גברה, ההפרשה הפכה לרוקה עם ריח רע. בדיקת סיטי שעבר שלחה אותו לחדר הניתוח לניקוי וניקוז הדלקת שהגיעה בשלב זה כבר עד לחלל הסינוסים. רק בשלב זה פנה המטופל אל רופא המשפחה שלו אשר הפנה אותו בדחיפות לבית חולים בילינסון שם הומלץ בדחיפות להסיר את השתלים שהוחדרו בעמדה לקויה ובלחץ יתר.
האירוע אירע באוגוסט 2013 ועד היום הוא אינו יכול לאכול אוכל מוצק, עדיין הוא סובל מהפרשות המגיעות לגרון, אינו ישן וסובל מכאבים עזים.
כאשר הבין המטופל שמדובר כנראה ברשלנות חמורה הוא פנה אלינו, למשרד שלי ( עו"ד גלית קרנר), להגשת תביעה.
המלצתנו היא לא להתפתות לפרסומים והבטחות שווא. לבדוק לבדוק לבדוק. לקבל חו"ד שניה ושלישית אצל רופאים אחרים טרם תחילת הטיפול. תחום השיניים הוא תחום מורכב ביותר ואת הטיפולים יש לבצע עקב בצד אגודל, לוודא שאכן הרופא המטפל הוכשר בתחום כירורגיית הפה והשתלות השיניים וכמובן שאין לצפות לקסמים או ניסים. יש להסתייג בזהירות מרופאים המבטיחים החזר כספי או ביצוע עקירות בו זמנית.